###
Evenimente la Târgu Mureș

Evenimentele din Târgu Mureș ale revoluției din decembrie 1989

 
###
21 decembrie 1989

În jurul orei 11 muncitori din diferite fabrici pornesc spre centru. În urma manifestațiilor din centru, în jurul orei 9 seara, șase cetățeni din Târgu Mureș au fost împușcați mortal: Adrian Hidoș, Hegyi Lajos, Pajkó Károly, Ilie Muntean, Bodoni Sándor, Tamás Ernő. În același timp numeroși răniți au fost duși la spitalul județean.

Imagini Adaugă
 
 
###
22 decembrie 1989

În orele care au urmat fugii lui Ceaușescu, în fața mulțimii adunate în Piața centrală au cuvântat: Király Károly, maiorul Bota Mihai, Sütő András, profesorul Man Nistor, studentul Sorin Barbu. În după-amiaza aceleiași zile la Palatul Culturii s-a constituit conducerea provizorie a județului: Király Károly a fost ales președinte al organizației locale a FSN, iar vicepreședinți Man Nistor și Sorin Moldovan. Începând cu seara acelei zile au reînceput, după ce fuseseră desființate în 1985, emisiunile în limba maghiară la Radio Târgu Mureș. 

Imagini Adaugă
 
 
###
23 decembrie 1989.

În Piața Centrală a avut loc, în orele dimineții, o adunare populară cu mii de participanți. De la ora 8 a început alegerea reprezentanților noilor organe ale puterii. S-a înființat Comitetul Județean Mureș al Frontului Salvării Naționale. S-a creat comisia pentru aprovizionarea populației cu alimente și grupul de lucru însărcinat cu coordonarea asistenței medicale. Au fost numiți și responsabilii cu agricultura. Și-a început apariția cotidianul de limbă maghiară „Népújság” (Ziarul Popular), urmașul fostului ziar local „Vörös Zászló” (Steagul Roșu). Au început să sosească primele ajutoare: transportul din partea Frontului Democratic Maghiar (MDF) din Ungaria.

Imagini Adaugă
 
 
###
24 decembrie 1989.

La București și în mai multe orașe din Transilvania s-au creat inițiative de protejare a intereselor maghiarilor (la Timișoara: Uniunea Democratică a Maghiarilor din Banat; Consiliul Democrat al Maghiarilor din Cluj și din județul Cluj; la Oradea organizația municipală a Consiliului Democratic al Maghiarilor; la Târgu Mureș Comitetul Provizoriu de Conducere; în județul Covasna Consiliul Județean Provizoriu al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România etc.). 

Imagini Adaugă
 
 
###
26 decembrie 1989.

Ia ființă Platforma Prieteniei de la Târgu-Mureș – Marosvásárhely, membri fondatori fiind maghiari și români din rândul intelectualilor, jurnaliștilor, capilor bisericilor din Târgu Mureș. Scopul platformei este de a crea noi baze pentru relațiile dintre români și maghiari, luarea de măsuri comune împotriva șovinismului și a naționalismului. În aceeași zi s-a înființat și organizația Târgu Mureș a MADISZ (Uniunea Democratică a Tinerilor Maghiari).

Imagini Adaugă
 
 
###
27 decembrie 1989

Ia ființă Sindicatul Liber din Cluj al Lucrătorilor în Învățământ. În proiectul de program se amintește asigurarea învățământului în limba maternă la toate materiile.
 
Detalii privind cronologia evenimentelor se găsesc în baza de date a Institutului de Cercetări pentru Minorități: https://issuu.com/vadlaci/docs/kolozsvar

Imagini Adaugă
 
Politica de Cookie