###
Perioada comunismului
Cronologia perioadei comuniste prezintă, în ordine cronologică, evenimentele mai importante ale comunității maghiare din România de la începuturile puterii comuniste și până la producerea evenimentelor din decembrie 1989. Liniile de ruptură, cu relevanță mai ales în privința istoriei politice, delimitează în total cinci perioade bine definite în perioada 1944–1989.
 
 
###
Perioada revoluției
Cronologia acestei perioade recapitulează doar evenimentele din a doua jumătate a lunii decembrie 1989, din perspectivă națională și locală în privința câtorva orașe (Cluj, Târgu Mureș) și microregiuni (Ținutul Secuiesc, Partium). Evenimentul de final, în fiecare caz, este demararea proceselor de auto-organizare locală a maghiarilor și conectarea acestora la conducerea provizorie de la București.
 
 
###
1990 - anul schimbării de regim
Cronologia anului 1990 cuprinde evenimentele care au avut loc între ianuarie și decembrie, defalcate pe două sub-perioade dar care nu se disting foarte puternic una de cealaltă. Optimismul euforic din primele luni ale anului 1990, apoi dezamăgirea provocată de evenimentele din martie și alegerile din mai, nu au afectat acea energie coagulantă ale cărei efecte ulterioare sunt sesizabile și astăzi,
 
Politica de Cookie