###
Evenimente la Cluj

Evenimentele din Cluj ale revoluției din decembrie 1989

 
###
22 decembrie 1989.

Revoluția la Cluj: 28 morți, 84 răniți. Cotidianul clujean „Igazság” (Adevărul) își schimbă titlul în „Szabadság” (Libertatea), ziarul local de limbă română nu se mai intitulează Făclia (Fáklya), își schimbă titlul în Adevărul, iar după câteva zile schimbă iar: Adevărul în libertate.

Imagini Adaugă
 
 
###
23 decembrie 1989.

Ia ființă Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar din Cluj, intelectuali maghiari clujeni publică manifestul intitulat „Hívó Szó” (Apel). Semnatari: Balázs Sándor, Balogh Edgár, Balogh Ferenc, Benkő Samu, Cseke Péter, Csép Sándor, Cs. Gyimesi Éva, Csetri Elek, Gáll Ernő, Jakó Zsigmond, Jenei Dezső, Kántor Lajos, Kányádi Sándor, Lászlóffy Aladár, Nagy György.

Imagini Adaugă
 
 
###
24 decembrie 1989.

Ia ființă Consiliul Democratic Maghiar din Cluj, mai târziu organizație locală a Uniuni Democratice a Maghiarilor din România. S-a propus ca ziua de 17 decembrie să fie declarată zi de doliu național. 

Imagini Adaugă
 
 
###
25 decembrie 1989.

Studioul de Radio Teritorial Cluj își reia emisiunile în limbile română și maghiară între orele 6–14 și 16–22. Colectivul de muncă al Bibliotecii Județene înființează Comitetul de Salvare Națională care își propune, printre altele, libertatea citirii, fără cenzură.

Imagini Adaugă
 
 
###
26 decembrie 1989.

Comitetul Democratic Maghiar din Cluj publică un comunicat conținând formulare cu declarații de aderare la organizație, respectiv la Uniunea Democratică a Maghiarilor din România, care pot fi depuse la biroul provizoriu instalat la Teatrul Maghiar. 

Imagini Adaugă
 
 
###
28 decembrie 1989.

Ia ființă Sindicatul Liber din Cluj al Lucrătorilor în Învățământ. În proiectul de program se amintește asigurarea învățământului în limba maternă la toate materiile.
 
Detalii privind cronologia evenimentelor se găsesc în baza de date a Institutului de Cercetări pentru Minorități: https://issuu.com/vadlaci/docs/kolozsvar

Imagini Adaugă
 
Politica de Cookie